Skriv ut den här sidan

Frågor och svar

Vad skiljer en barn- och ungdomsmedicinsk mottagning från BVC? Är det okej att komma med ett sjukt barn? Här är svaren på några av de vanligaste frågorna vi får.

Hur bokar jag tid?

Börja med att välja vilken av våra mottagningar du vill vända dig till. Du kan lämna ett meddelande och bli uppringd, eller boka återbesök via webben med 1177 Vårdguidens e-tjänster. Aktuella telefontider hittar du hos respektive mottagning.

Behöver jag remiss för att boka tid?

Oftast kommer barnen hit på remiss efter en första bedömning av husläkare på vårdcentral eller barnavårdscentral. Även skolhälsovården och barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) hänvisar till oss. Men föräldrar och ungdomar är också välkomna att höra av sig direkt hit för ett ställningstagande per telefon.

Vad gäller vid avbokning?

Återbud måste lämnas senast 24 timmar innan bokat besök. Annars debiteras 350 kr för läkarbesök och 100 kr för besök hos sjuksköterska. Det går bra att lämna återbud på telefonsvarare.

Kan jag komma till läkarbesöket om mitt barn är sjukt?

Ja, det går bra så länge ditt barn orkar med besöket. Undantag är kräksjuka och vattkoppor.

Vad är det för skillnad på BVC och barn- och ungdomsmedicinska mottagningar?

Barnhälsovården följer upp och ansvarar för barnets normala utveckling upp till fem års ålder. Därefter tar skolhälsovården vid. När något ”avviker från det normala” eller när det behövs medicinsk specialistkompetens för bedömning och utredning är en barn- och ungdomsmedicinsk mottagning rätt instans